A dugulás otthonunkban általában egy folyamat következtében történik. Vegyük végig a legtöbbször dugulást okozó folyamatokat, néhány esettel alátámasztva.

Otthonunk egyik legfontosabb pontja: a konyha

A konyhánkban előforduló dugulások képzeletbeli dobogójának első helyén a zsiradékok és olajmaradványok kapnak helyet. Ezen anyagok a lefolyóba öntve, hideg környezetben megdermednek és szinte ragasztóanyagként szolgálnak. Ezáltal a többi lefolyóba kerülő anyag könnyedén megtapad ebben a közegben, így kemény anyaggá kövülve létrejön a dugulás.

Képzeletbeli dobogónk második helyén a balzsamos, sűrű, kézkímélőként reklámozott mosogatószerek állnak. Gyenge zsíroldó képességük révén nem képesek feloldani a mosogatni kívánt tárgyakon létrejött szennyeződéseket, továbbá lerakódást is okoznak. Tanácsos elkerülni ezen szerek használatát, érdemes ismertebb, bizonyítottan hatékonyabb mosogatószereket alkalmazni a jövőbeli dugulások megelőzésének érdekében.

Ahol a legtöbb víz fogy: a fürdőkád és a zuhanykabin

A fürdőszobai dugulások legáltalánosabb okozói a szépségápolási szerek és a tisztálkodásra használt anyagok – ezek ragacsos közeget létesítenek a lefolyóba kerülő további anyagok számára. Nyári időszakban a naptej és a napolaj, hidratáló és testápoló szerek a fürdőszobai dugulások legfőbb okozói. A zuhanykabinoknál és a szaunáknál is figyeljünk oda a lefolyókra, mert itt szintén rossz hatással van a rengeteg olaj és krém használata.

Ahová a király is gyalog jár: a WC

A WC csésze soha nem dugul el magától, kivéve, ha már régi és teljesen elvízkövesedett, emiatt a garat belső átmérője jelentősen leszűkült. A viszonylag kis vízhozamú, ezért gyenge átöblítő képességű szelepek és víztakarékos tartályok fő problémája, hogy épp csak leviszik a szennyezett vizet, de nem mossák le azt rendesen. Így szinte mindennap használni kell a WC pumpát. A WC csésze és vezetéke általában a beleesett illatosítótól, túl sok WC-papírtól, valamint különféle higiéniás termékektől dugulhat el.

Mosogatók vezetékeinek elzáródását legfőképp az indokolatlanul sok mosogatószer használata okozhatja, a hideg víz használatával karöltve. Higgyük el, azzal, hogy meleg vizet használunk mosogatáskor, sokat tehetünk a megelőzésért, hiszen így feloldódnak a lefolyóban lévő zsíros letapadások. Sőt, egyenesen ajánlott néha forró vizet önteni a lefolyókba. Ahol kisméretű vízmelegítő tartályok biztosítják a konyhai mosogatáshoz szükséges meleg vizet, sokkal sűrűbben van szükség dugulás-elhárításra. Ezek a berendezések nem képesek a folyamatos, folyóvizes mosogatásra.

Látható, hogy a dugulás otthonunkban az összes vizes helységben bekövetkezhet. Kádak, mosdó, zuhanytálcák vezetékei legtöbbször a sok vegyi anyagtól (habfürdők, mosószerek, hajzselé, sampon) záródnak el. Szerkezeti problémák, alulméretezett csőátmérők, valamint a csövek rossz lejtésszöge miatt is kialakulhatnak az eltömődések. Ilyen esetekben a házilagos dugulás-elhárítás csak ideig-óráig segít, a végleges megoldást a lefolyócső-szakasz teljes cseréje jelenti. Érdemes szakember véleményét kikérni, mielőtt bármit cselekednénk.

Dugulás van otthonában? Hívja aranykezű mesterünket a +36 70 291 7864 telefonszámon!